Monday, July 23, 2012

cuti-cuti

assalamualaikum...
lihat blog ni sunyi sepi... hampir 4 bulan tergendala... maaf...astagfirullah ada juga yang terlepas pandang...
"miza, pas ni kne kuat... kne lebih rajin... kne jadi ummah istiqomah..."

maaf sahabat2, ana pn masih belajar... belajar nk jadi umat yang hebat untuk islam... bantu ana... ye.. sama2 raih syurga Allah kelak...

kali ni mungkin sikit2 ana bawakan perjalanan selama 4 bulan ni...

BULAN 3

JALINAN UHKUWAH MUKMIN PROFESIONAL "JUMP 2012'
dibawah pimpinan ana sendiri... Alhamdulillah selesai dilaksanakan dengan jayanya...
kita manusia hanyalah merancang TUHAN yang berkuasa menentukan...
cabaran kali ni lebih mencabar, bukan ketiadaan peserta, malahan kebanjiran peserta... dengan bertemakan "Producing Muslim Proffesional' terasa berat mengalas tangungjawab sebagai seorang pengarah...
tarbiyah Allah hanya mampu diucapkan Alhamdulillah bila dapat gamjaran dan muhasabah bila ditimpa ujian...

buat kali pertamanya, AJK pun terdiri dari pelbagai kursus, dengan pelbagi kerenah dan dugaan... Allah jua tempat mengadu kesusahan dan meminta pertolongan... kali ni walaupun sudah 3 bulan berlalu... teringat dan rindukan saat itu, tatkala hati ni sayu memohon pada Allah, tiap hari mata ni dibanjiri air yang berlinangan, x mampu disekang... tidur yang singkat paling lama 2 jam... tapi segalanya tenang kerana masa digunakan sebaik mungkin untuk fikirkan masalah ummah...

indah terasa saat 'berdating' dengan Allah... diberi kekuatan... itu lah manusia tika hati ditimpa kesusahan mudah bangun untuk bertahajud... bila senang lupa... moga Allah sentiasa beri kekuatan itu...

teringat kata2 seorang sahabat...

'dalam usrah selalu kita sebut tentang sabar, bersyukur, bergantung harap pada Allah.... tu sume teori... la ni Allah tunjukkan practical depan mata... nah kau, rasakan... sejauh mana teori tu kita faham, dan kita amalkan... sejauh mana hati ni mampu nk tahan kemarahan tatkala Allah uji...' masyaAllah... kita lupe sume tu...

BULAN 4
ambang exam kian terasa... bahang panas makin terasa... start la, ramai org yang berkira dalam gerak kerja Islam... ramai lagi akan berkira dengan masa yang ada.... masa yang sedikit diperuntukkan untuk study, di khaskan untuk waktu2 polish kekuatan... takutkan fail... bagi kami budak medic, suppliment adalah memeritkan, jauh sekali fail dan kene repeat... nauzubillah

x kurangnya, ana bersama tentera mumtaz club, menyusun strategi untuk persiapkan diri yang terbaik untuk berperang di jalan ni... medan utama yang Allah sudah amanahkan tak dipersia... satu2 strategi dipercantikkan... satu2 kelemahan ingin ditacap... akhir bulan empat dan awal bulan 5 ni penentu segalanya...

ujian Allah x sunyi menyepi diri... kunjungannya tanpa diduga... menjengah bila2 masa... Alhamdulillah Allah takdirkan bersama sahabat2 yang x kurang hebatnya, terjalin ukhuwah indah terbina... malam diisi pembelajaran untuk persediaan ke medan peperiksaan dan di selingi tazkirah mengingat Tuhan....
video

tiba waktu exam, usaha sudah, doa pn sudah, tawakal pula menjelma... ikutkan hati hanya Allah je yang tahu betapa teruknya performance kita...diri sendiri x tahu adakah lulus atau sebaliknya... hanya Allah penentu segalanya...

teringat kata2 naqibah ana
"miza, untungnya kita menjadi seorang muslim ni, kita dapat bertawasul dengan gerak kerja Islam'" "Ya Allah... moga2 Kau berkati usaha ku ini dan Kau permudahkan urusan keduniaan ku ini semoga Aku dapat berkhidmat dan berbakti dengan lebih banyak lagi di jalanmu Ya Allah.."

ya, hidup ni suatu perancangan... perancangan tu juga merupakan doa... doa org yang inginkan kejayaan dy akan prepare dirinya untuk menempa kejayaan.. plan after dah lulus t nk wat pe... doa org yang x ingin kn kejayaan, 'kalau gagal nanti kte wat cam ni la'...' x yah la plan pe nk wat lepas ni, aku takut gagal la...'

time ni macam2 plan.... lepas ni nk wat ni lepas ni nk wat tu... cuti panjang ni, nk manfaatkan sebaik mungkin

BULAN 5

exam bermula... exam habis.... cuti bermula... hati ni dup dap... antara lulus atau suppliment...  Ya Allah... permudahkanlah bagiku setiap urusan... banyak perancangan akan tergendala sekiranya aku 'tersangkut'... masa tu cuti dah nk mula... sibuk persiapkan diri... dngan gerak kerja islam... nk lahirkn ummah berkualiti... mesti mula2 kita jd orng yang berkualiti dulu... bagi manfaat kepada orang lain... join kem... sibukkan diri... jalani proses tarbiah dari hari ke sehari... jadi kuli angkat barang je...

mase kat kem, alhamdulillah rupa2rupanya Allah ada perancangan sendiri (>.<) 'suke sgt....' Allah masih sayangkan hambanya yang sorang ni... hehe... tu la, orang selalu pesan, jgn kedekut dengan Agama Allah... kita spend masa dengan agama ni, lagi banyak Allah spend masa untuk kita... tanda Allah sayangkan umatnya, didatangkan umaatnya org2 yang alim ilmu agama... pengisian yang mantap, AJK pn dapat tempias... Alhamdulillah... medan ni banyak mengajar erti hidup...

gembira x terkira saat dapat bersama sahabat bersama dalam jalan Allah ni...

time ni dah mula sibuk dengan elektif, macam2 ragam.... kne usaha lebih sikit... Alhamdulillah Allah kurniakan sahabat2 yang sgt istiqomah dan sama2 membantu dalam jalan ni....

result keluar... Alhamdulillah, pass... thank you Allah.... alhamdulillah sekali lagi Allah izinkan miza truskan menyumbang dalam jalan Allah ni...

BULAN 6

macam 2 berlaku within a month ni.... elektif pasal darussyifa'... Quranic verse: secrete of healing... nk tau lebih lanjut kte cite lain kali ye.... then, diberi taklifan untuk memegang amanah... huh, rasa berat tp tetap lakukan gak... demi agama Allah... untuk sahabat2...

balik umah jap ada kenduri sebelum tu, lama x kumpul sanak saudara ramai2... sekali dengan kenduri kesyukuran lulus exam... yeah, alhamdulillah... jemput kawan2 datang umah...

soknya, dari Muar ke KL transit untuk solat jumaat kat gombak, then pas solat trus naik ke bentong Pahang jaulah umah Syafiqah Kadir, petang tu trus bergerak ke Kelantan bermalam di rumah Farehah... lalu lebuh raya Rakyat... sangat inspired dengan semangat pemimpin Kelantan... Negeri Serambi Madinah.. hehe klu x silap... then sok paginya g ronda2 HUSM then shoping jap kat BAsar Tuk Guru... singgah umah imran n fizi sekejap sebelum balik... walaupun singkat tp perjalanan yang penuh makna... terima kasih sahabat2.... bukan sahaja ukhuwah malahan ilmu banyak yang dikau curahkan.. aik terjiwang plak... haha...

balik um masa untuk berperang.... perah tenaga sehabis boleh untuk perkembangan islam.... manfaatkan potensi dan segalanya yang boleh disumbangkan... nk jadi proactive muslim.... huhu... seminggu je lagi nk cek in kolej...da kne prepare nk naik tahun baru... x leh main2 da masuk clinical pas ni, nk jadi muslim doctor yang hebat kne start dari awal...

bukak dengan buku baru dan azam baru... hehe... tetibe kne bebel cam ni... lama da x post... nk istiqamah, banyak pulak halangannya... doakan segalanya berjalan lancar...

No comments:

Post a Comment