Sunday, July 29, 2012

SAAT DAN KETIKA SEMUA ORANG LARI

bismillahirrahmannirrahim...

*liza dan iera bukan nama sebenar*
liza: cepat2, jalan laju cket...
iera: ish,kenapa nak cepat2 ni, kn kita bru selesai solat. bukan ada pape pun lepas ni...
liza: nanti dyorang panggil. dyorang bagi kerje. habis la kita.. cepatla jalan, laju2 cket..
iera: la dyorang ke (menunjuk ke arah satu sudut)... 
liza: jangan la tunjuk2, nanti dyorang panggil susah la...
iera: ok2... sori.... (percepatkan langkah)
liza: huh, selamat...
iera: ko ni, knp sebenarnya?
liza: la mcm ko x tau, tu ha dyorang tengah meeting, kang klu prasan kte x semena2 dipanggilnya.. silap2 aribulan kerja yang menanti... aku nk balik cepat ni, nk study... banyak lagi...
iera: ...speechless....

sahabat2, pernah x lalui situasi seperti ini? knp ye sampai kita rasa terbeban dalam membawa gerak kerja Islam? kadang2 ana terfikir,knp ada orang yang x suka berdamping dengan orang yang busy? kenapa orang takut sangat nak terima kerja? kenapa orang susah nak menyumbang.... huhu, mungkin masing2 ada jawapan sendiri...

mase mula2 cek in dulu, lebih kurang 3 minggu yang lepas la...

miza: Alhamdulillah, sampai gak akhirnya, tapi awa tla tahun ni dapat atas sekali... jenuh nk mendaki 4 tingkat ni... Assalamualaikum, da siap kemas da sumenye? nk g cari makanan ke?
rumate 1: waalaikumussalam, dah makan dah td ngan family...
rumate 2: hiush, miza la rupenye rumate kite...
miza; knp? x sudi ke?
rumate 2: ish x la... cume erm (mengangguk2kan kepala) aku tau rumate ak ni cam ne...
rumate 1: kte dapat serumate ngan orang busy la....
miza; la itu ke yang korang risaukan...
rumate 1: x la risau tapi, bersedia... hehe
rumate 2: ko x penat ke miza?
miza: * tersenyum...

erm, PENAT? layakkan ak nak kata penat? ni ke orang yang mengaku Pejuang Agama, sedang hatinya sentiasa mengeluh penat... yep, aku x nafikan adakalanya, terasa seakan2 penat sgt... rasa mahu menghilangkan diri dari semua masalah... tapi cukup ke dengan perasaan PENAT tu dapat menghantar aku ke syurga Allah yang x calang2 orang boleh masuk... so, natijahnya, kne usaha lebih lagi ni...

dalam diam rupanya, ada orang yang perasan ana selalu menyebokkan diri dalam perjalanan gerakan ni, yep, tidak dinafikan dari dulu lagi diri ni dah dilatih untuk menyebokkan diri... maaf la ye kalau ada orang yang x senang duduk...

tapi bagi ana, suka memegang pronsip surah muhammad ayat 7

Wahai orang yang beriman! Jika kamu menolong Allah, nescaya Dia (Allah) akan menolong kamu dan meneguhkan kedudukan kamu.

dan juga selalu tanamkan dalam diri ni supaya menjadi seseorang yang bermanfaat kepada orang lain...

tapi dalam diam2, x lari terfikir kenapa orang takut sangat dapat kerja ni? kenapa x ramai orang yang mahu ikut jalan ni... jawapan yang selalu diterima adalah... jalan ni sukar, banyak duri... x nak lah galas tanggung jawab ni... lepas tanggung kne jawab pulak kat akhirat nanti... tapi kan sampai bila kte nak lari dari tanggungjawab bawa islam ni? last2 kat akhirat karang Allah akan persoalkan juga...

Now, i'm trying to find the solution... kalau x nak lari dari kerja2 islam ni... to me:

1)sahabat2 kne cari apa kepakaran dan minat sahabat2 dalam gerak kerja dakwah ni, dengan adanya minat dan tahu kat mana kelebihan kita, so, x jadi lah masalaha nk larikan diri.

2) ambil ikut keperluan bukan selesa... klu nk selesa x yah amik satu pun ok, tp la ni kte ikut keperluan. kalau semasa memerlukan anda untuk kerja sebanyak 3 perkara, kte kne usahakan make sure 3 perkara tu dapat diselesaikan. mungkin bukan kita yang buat semua tapi kne pandai cari solution lain la, management yang lain untuk make sure everything was ok..

3) ikhlaskan diri... ni yang paling penting sekali... please jangan buat kerana terpaksa... nanti x dapat pape selain penat je... buat kerana faham...bukan kerana orang lain... enjoy ur work or in other words make your work interesting...

4) tbe2 dapat banyak amanah, manage your work, jgn bagi nampak serabut... kalau x mampu cakap awal2... tp jgn awal sangat la...usaha dlu... mintak tlg pada orang yang mampu memberi pertolongan.

5)try to have something new, belajar buat something yang baru... kadang2 kte dah bosan asyik wat perkara yang sama je, time ni la masanye nk cuba something new, mana tahu minat tu dapat dipupuk dari situ.

6) think to be PROACTIVE.... Who else, if not me? When else, if not now? hehe.. ntah betul x BI tu... maaflah klu salah ye, ana ni x terror english... dan juga kadang2 fikirkan sahabat2 yang asyik muka yang sama je buat kerja...mane tahu kalau kita tolong kita dapat kurangkan beban mereka ni...

let's try this one, bila kite dah selalu busy... make a weekend which you free from anything.... then you will fell like your weekend will be not productive at all... if there's no work at all you tend to sleep until you tired sleeping... and that's make your life as a busy man better than a normal man... right? that's what i feel when there's nothing need to be done...hehe but still, it not applicable to all... sure, everyone need rest, and i need it too... Rasulullah ajar dalam Islam konsep bersederhana, atau wastiyyah itu perlu... =)


lastly from me... Islam x ajar kita buat kerja main2... dalam setiap perkara pun, kte kne usaha bersungguh2... untuk dapatka yang terbaik... Islam kata kalau nak belajar, belajar betul2... kalau nk main, main betul2...
and jangan takut untuk mencuba... kita tak tahu amalan yang mana yang Allah akan terima... mungkin sekecil2 perkara yang pernah kita buat tu yang kan menyebabkan kita melangkah ke syurga...so, kepada sahabat2 jom semangat2 bawak kerja islam ni...

''Berangkatlah kamu dalam keadaan senang dan susah, dan berjihadlah kamu dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.'' (QS At Taubah [9]: 41)....

wallahu'alam...

Friday, July 27, 2012

terima kasih patient...

bismillah... 
uish betul la... susahnya nk istiqamah dalam perjuangan penulisan blog ni... hidup untuk memberi... walaupun sikit tu yang kita dakwahkan... moga sahabat2 doakan ana sentiasa kuat dalam perjuangan menegakkan agama Allah ni...


miza: Assalamualikum, maaf gangu akak. Saya Hamizah 3rd year medical student... boleh ganggu akak sekejap x? saya nak tanya beberapa soalan dan kejap lagi nak cek akak jap..

puan x: waalaikumussalam, ok.. 

miza: maaf ye puan, kalau ada sakit mane2 bagitau ye...

*macam tu lah introduction yang selalunya kami as medical student ni perlu buat sebelum memulakan sebarang procedur... 

walaupun baru je 3 minggu memasuki alam clinical ni... banyak persoalan ataupun monolog yang selalu lintas kat kepala otak ni... walaupun orang kate 6 weeks je pn... pada ana ianya tetap mengajar kita something... 

minggu pertama posting surgery- waktu posting ni x de rasenye jumpe patient... tp doctor seronok menconteng kami yang terpilih untuk jadi patient... terima kasih sahabat, sanggup scarifies untuk kawan2 lain belajar..., minggu ni banyak realise, banyak bende aku dah lupe rupenye... 
astagfirullah... 
baru je masuk 3rd year.... dah banyak bende yang kita lupe... pass ni nak deal ngan nyawa patient plak... kne ubah ni...rase mcm takut dan mampu ke aku jadi doctor yang terbaik untuk ummah ni selalu je lalu lintas kat high way kat kepala ni... 

masuk minggu ke dua Primary care medicine (PCM)- masuk minggu ni macam bosan sikit... but still Allah ada perancangannya... paling best ari rabu last week dapat observed doctor PCM clerk patient... minggu ni lebih pada focus cam ne nak  amik history taking... yep, sedar x sedar banyak aplikasi Islam yang ada dalam kehidupan seharian... sedar x sedar sebenarnya kita memegang konsep iman which are confidence, competent, and believe in God, body language etc... dalam iman juga kte ada akidah yang teguh, yakin dengan apa yang Islam bawa, Islam gak ada ajar bersungguh2 dalam melakukan sesuatu, berani ke hadapan, (peringatan pada diri sendiri yang selalu takut mencuba=( ) 

masuk minggu ke 3: minggu ni turn O & G plak... satu masa dulu inilah juga merupan ciata2 ana... nak berbakti mengikut keperluan semasa... jelous ngan negara2 yang pakar2 O & G nye adalaha dalam kalangan muslimat sahaja... best2!! excited sgt2 masuk posting ni... dapat palpate baby dalam perut sang ibu... 

subhanallah... tgok ultrasound... appreciate physiology yang Allah dah aturkan sangat cantik... macam mana seorang ibu yang tetap tersenyum bile baby bergerak.. walaupun still kne tahan ward sebab sakit atau ada masalah2 tertentu... yes, time ni rasa sangat pengorbanan seorang ibu tu TERLALULAH BESAR... no wonder Allah berfirman:

Berdasarkan sebuah hadis, umat manusia percaya, syurga terletak di bawah telapak kaki ibu. Amat besar dosa derhaka terhadap ibu. Bahkan dikatakan darjat ibu tiga kali ganda dibandingkan ayah dalam hal penghormatan anak kepada kedua orang tuanya.

Seorang lelaki datang kepada Rasulullah SAW dan berkata: Wahai Rasulullah: “Saya ingin berjihad (berjuang) menegakkan agama Allah.” Rasulullah bertanya: “Apakah ibumu masih hidup?” Orang itu menjawab, ya. Rasulullah SAW bersabda. “Tetaplah engkau berada dekat di kaki ibumu itu, di sanalah syurga berada.” (Riwayat At-Thabrani)

but still fitrah seorang muslimat berasa malu  tatkala sebuah mahligai kehormtannya dibicara menjadi  perbincngan... walau mcm mana pun, kne selalu ingat yang kita sedang belajar...

dalam diam aku amat terharu dengan patient2 yang sudi untuk diperiksa... kadang2 rasa kesian... kami ni bru belajar, nak buat Physical Examination (PE) pn masih teragak2 lagi... belum lagi yang palpate2 tbe2 x rasa... tapi kami perlu belajar... nk wat kat diri sendiri x dapat appreciate yang normla/abnormal... kadang2 sampai 7 orang yang palpate perut patient... dengan sabar patient2 ni x menolak pn... senyum je... terima kasih banyak2 , besar sebenarnya pengorbanan dyorang yang sudi untuk jadi volunteer supaya kami dapat berlatih untuk jadi dontor terbaik untuk ummah.... Ya Allah berikan lah mereka kesihatan... 

lecturer selalu pesan, x de profesion selain doctor yang mereka percaya melebihi seorang doktor... masyaAlah besarnya tanggungjawab ni... nak laksanakan amanah Allah... x leh main2....  macam mana seorang patient percayakan kita untuk menjaga dirinya... 

"dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahuiapa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya. -Qaf:16-

"Barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seakan2 telah memelihara kehidupan semua manusia" -AlMaidah:32- 

life sebagai seorang pelajar perubatan ni banyak mengajar ana tentang kehidupan di dunia ni... selalu je Allah remind Islam tu ada kat mana2... Alhamdulillah Allah kurniakan diri ni bersama2 sahabt yang selalu ingatkan kita pada Islam...

"sahabat yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya terngat mati"

Alhamdulillah, dalam diam Allah dah aturkan hidup ini cantik sekali... Allah x bagi apa yang kita nak tp Allah mesti bagi apa yang kita perlu... seronok dan jelous sebenarnya bersama2 orang2 hebat yang ada disekeliling ana... rase sangat diri ni kerdil... rasa teringin nak jadi hebat macam mereka... tetap humble walaupun orang lain memuji... tetap istiqamah walaupun x ramai yang nk ikut jalan yang penuh liku ni... Ya Allah tetapkanlah hati ni bersama2 dengan mereka di Jalan Mu... berikan kekuatan kepada ku, moga dengan kudrat yang aku ada ni Aku dapat berbakti kepada agamaMu.... Ampunkan aku Ya allah.. terimalah taubatku...

Monday, July 23, 2012

cuti-cuti

assalamualaikum...
lihat blog ni sunyi sepi... hampir 4 bulan tergendala... maaf...astagfirullah ada juga yang terlepas pandang...
"miza, pas ni kne kuat... kne lebih rajin... kne jadi ummah istiqomah..."

maaf sahabat2, ana pn masih belajar... belajar nk jadi umat yang hebat untuk islam... bantu ana... ye.. sama2 raih syurga Allah kelak...

kali ni mungkin sikit2 ana bawakan perjalanan selama 4 bulan ni...

BULAN 3

JALINAN UHKUWAH MUKMIN PROFESIONAL "JUMP 2012'
dibawah pimpinan ana sendiri... Alhamdulillah selesai dilaksanakan dengan jayanya...
kita manusia hanyalah merancang TUHAN yang berkuasa menentukan...
cabaran kali ni lebih mencabar, bukan ketiadaan peserta, malahan kebanjiran peserta... dengan bertemakan "Producing Muslim Proffesional' terasa berat mengalas tangungjawab sebagai seorang pengarah...
tarbiyah Allah hanya mampu diucapkan Alhamdulillah bila dapat gamjaran dan muhasabah bila ditimpa ujian...

buat kali pertamanya, AJK pun terdiri dari pelbagai kursus, dengan pelbagi kerenah dan dugaan... Allah jua tempat mengadu kesusahan dan meminta pertolongan... kali ni walaupun sudah 3 bulan berlalu... teringat dan rindukan saat itu, tatkala hati ni sayu memohon pada Allah, tiap hari mata ni dibanjiri air yang berlinangan, x mampu disekang... tidur yang singkat paling lama 2 jam... tapi segalanya tenang kerana masa digunakan sebaik mungkin untuk fikirkan masalah ummah...

indah terasa saat 'berdating' dengan Allah... diberi kekuatan... itu lah manusia tika hati ditimpa kesusahan mudah bangun untuk bertahajud... bila senang lupa... moga Allah sentiasa beri kekuatan itu...

teringat kata2 seorang sahabat...

'dalam usrah selalu kita sebut tentang sabar, bersyukur, bergantung harap pada Allah.... tu sume teori... la ni Allah tunjukkan practical depan mata... nah kau, rasakan... sejauh mana teori tu kita faham, dan kita amalkan... sejauh mana hati ni mampu nk tahan kemarahan tatkala Allah uji...' masyaAllah... kita lupe sume tu...

BULAN 4
ambang exam kian terasa... bahang panas makin terasa... start la, ramai org yang berkira dalam gerak kerja Islam... ramai lagi akan berkira dengan masa yang ada.... masa yang sedikit diperuntukkan untuk study, di khaskan untuk waktu2 polish kekuatan... takutkan fail... bagi kami budak medic, suppliment adalah memeritkan, jauh sekali fail dan kene repeat... nauzubillah

x kurangnya, ana bersama tentera mumtaz club, menyusun strategi untuk persiapkan diri yang terbaik untuk berperang di jalan ni... medan utama yang Allah sudah amanahkan tak dipersia... satu2 strategi dipercantikkan... satu2 kelemahan ingin ditacap... akhir bulan empat dan awal bulan 5 ni penentu segalanya...

ujian Allah x sunyi menyepi diri... kunjungannya tanpa diduga... menjengah bila2 masa... Alhamdulillah Allah takdirkan bersama sahabat2 yang x kurang hebatnya, terjalin ukhuwah indah terbina... malam diisi pembelajaran untuk persediaan ke medan peperiksaan dan di selingi tazkirah mengingat Tuhan....
video

tiba waktu exam, usaha sudah, doa pn sudah, tawakal pula menjelma... ikutkan hati hanya Allah je yang tahu betapa teruknya performance kita...diri sendiri x tahu adakah lulus atau sebaliknya... hanya Allah penentu segalanya...

teringat kata2 naqibah ana
"miza, untungnya kita menjadi seorang muslim ni, kita dapat bertawasul dengan gerak kerja Islam'" "Ya Allah... moga2 Kau berkati usaha ku ini dan Kau permudahkan urusan keduniaan ku ini semoga Aku dapat berkhidmat dan berbakti dengan lebih banyak lagi di jalanmu Ya Allah.."

ya, hidup ni suatu perancangan... perancangan tu juga merupakan doa... doa org yang inginkan kejayaan dy akan prepare dirinya untuk menempa kejayaan.. plan after dah lulus t nk wat pe... doa org yang x ingin kn kejayaan, 'kalau gagal nanti kte wat cam ni la'...' x yah la plan pe nk wat lepas ni, aku takut gagal la...'

time ni macam2 plan.... lepas ni nk wat ni lepas ni nk wat tu... cuti panjang ni, nk manfaatkan sebaik mungkin

BULAN 5

exam bermula... exam habis.... cuti bermula... hati ni dup dap... antara lulus atau suppliment...  Ya Allah... permudahkanlah bagiku setiap urusan... banyak perancangan akan tergendala sekiranya aku 'tersangkut'... masa tu cuti dah nk mula... sibuk persiapkan diri... dngan gerak kerja islam... nk lahirkn ummah berkualiti... mesti mula2 kita jd orng yang berkualiti dulu... bagi manfaat kepada orang lain... join kem... sibukkan diri... jalani proses tarbiah dari hari ke sehari... jadi kuli angkat barang je...

mase kat kem, alhamdulillah rupa2rupanya Allah ada perancangan sendiri (>.<) 'suke sgt....' Allah masih sayangkan hambanya yang sorang ni... hehe... tu la, orang selalu pesan, jgn kedekut dengan Agama Allah... kita spend masa dengan agama ni, lagi banyak Allah spend masa untuk kita... tanda Allah sayangkan umatnya, didatangkan umaatnya org2 yang alim ilmu agama... pengisian yang mantap, AJK pn dapat tempias... Alhamdulillah... medan ni banyak mengajar erti hidup...

gembira x terkira saat dapat bersama sahabat bersama dalam jalan Allah ni...

time ni dah mula sibuk dengan elektif, macam2 ragam.... kne usaha lebih sikit... Alhamdulillah Allah kurniakan sahabat2 yang sgt istiqomah dan sama2 membantu dalam jalan ni....

result keluar... Alhamdulillah, pass... thank you Allah.... alhamdulillah sekali lagi Allah izinkan miza truskan menyumbang dalam jalan Allah ni...

BULAN 6

macam 2 berlaku within a month ni.... elektif pasal darussyifa'... Quranic verse: secrete of healing... nk tau lebih lanjut kte cite lain kali ye.... then, diberi taklifan untuk memegang amanah... huh, rasa berat tp tetap lakukan gak... demi agama Allah... untuk sahabat2...

balik umah jap ada kenduri sebelum tu, lama x kumpul sanak saudara ramai2... sekali dengan kenduri kesyukuran lulus exam... yeah, alhamdulillah... jemput kawan2 datang umah...

soknya, dari Muar ke KL transit untuk solat jumaat kat gombak, then pas solat trus naik ke bentong Pahang jaulah umah Syafiqah Kadir, petang tu trus bergerak ke Kelantan bermalam di rumah Farehah... lalu lebuh raya Rakyat... sangat inspired dengan semangat pemimpin Kelantan... Negeri Serambi Madinah.. hehe klu x silap... then sok paginya g ronda2 HUSM then shoping jap kat BAsar Tuk Guru... singgah umah imran n fizi sekejap sebelum balik... walaupun singkat tp perjalanan yang penuh makna... terima kasih sahabat2.... bukan sahaja ukhuwah malahan ilmu banyak yang dikau curahkan.. aik terjiwang plak... haha...

balik um masa untuk berperang.... perah tenaga sehabis boleh untuk perkembangan islam.... manfaatkan potensi dan segalanya yang boleh disumbangkan... nk jadi proactive muslim.... huhu... seminggu je lagi nk cek in kolej...da kne prepare nk naik tahun baru... x leh main2 da masuk clinical pas ni, nk jadi muslim doctor yang hebat kne start dari awal...

bukak dengan buku baru dan azam baru... hehe... tetibe kne bebel cam ni... lama da x post... nk istiqamah, banyak pulak halangannya... doakan segalanya berjalan lancar...